Superfoods duur?

Gojibessen bij LidlOver Superfoods wordt de laatste tijd weer veel gesproken en geschreven in de media. Er lijkt een kleine tegenbeweging, tegen superfoods, in gang  te zijn gezet. Soms gaan de tegengeluiden vooral over de hoeveelheid geld dat er aan de Superfoods verdiend wordt. Geld is soms een beetje een vies woord in Nederland. Een andere keer zouden de diverse gezondheidsclaims het probleem zijn of de mensen die gevoelig zijn voor hypes en doorslaan door alleen nog maar Superfoods te eten.

Ons eigen voedingscentrum heeft zich kortgeleden ook enigszins negatief uitgelaten over Superfoods. Hoe super zijn Superfoods? Daar valt over te twisten. De ene Superfood is de ander niet en het woord super pretendeert een beetje alsof het wonderproducten zijn. Je krijgt dan bijna het gevoel alsof je met een food-religie te maken hebt.

Zelf denk ik positief maar nuchter na over het gebruik van Superfoods. Als je de noten en zaden als aanvulling op je standaard eetpatroon (lees: hand incabessen als tussendoortje i.p.v. muntdrop) neemt is het alleen maar goed en gezond. Sla je door en eet je bijna geen gewone producten meer dan moet je nodig eens bij mij op consult komen om weer met je beide benen op de grond te landen ;). Of je er nu wel of niet geld aan spendeert en bedrijven rijker maakt dat is je eigen keuze, maar dat geldt toch voor alles dat je kunt kopen in een winkel?

In ieder geval lijkt de consument zich weinig aan te trekken van de negatieve berichten over Superfoods. Dat maak ik op uit het feit dat het aantal winkelketens dat de producten verkoopt alleen maar toeneemt. Vraag is tenslotte aanbod.

Vandaag zag ik in de plaatselijke Lidl dat daar nu ook Superfoods als goji bessen, inca bessen en moerbei bessen verkocht worden. Lidl heeft een paar maanden geleden al het gezonde voorbeeld gesteld door de schappen bij de kassa vol te leggen met gezonde noten en gedroogd fruit. Nu liggen daar dus ook zakjes met diverse Superfood bessen bij.

Van de Hema, Etos en Aldi tot aan online winkels als de vitaminestore overal kun je Superfoods kopen. De prijzen van de diverse producten liggen echter soms wel ver uit elkaar. Zijn Superfoods nu echt duur of moet je gewoon bij de goede winkel zijn? Om eens te kijken waar je momenteel het beste terecht kunt voor twee veel verkochte Superfoods: gojibessen en chiazaad, heb ik een eigen marktonderzoekje gedaan*.

De verpakkingen van beide producten verschillen nogal per inhoud dus alles is keurig omgerekend naar prijs per 100 gram.

Chiazaden
De winkel waar je momenteel het voordeligst chiazaden kunt kopen is Aldi.
Bij Aldi betaal je 1,42 EUR per 100 gram.  Op de tweede plaats komt Albert Heijn, hier kosten de zaden 1,70 EUR per 100 gram. Online is de Vitaminestore erg voordelig met een zakje Chiazaad van het merk Reformfoods, prijs 1,19 EUR per 100 gram, echter daar komt dan nog 1,45 EUR aan verzendkosten bij.
Bij de Tuinen zijn de zakjes chiazaad regelmatig in de reclame met 50% korting. Met korting kom je dan uit op 1,49 EUR per 100 gram. De Lidl heeft momenteel nog geen chiazaden in het assortiment.

Gojibessen
De winkel waar je momenteel het voordeligst gojibessen kunt kopen is Lidl. Bij Lidl betaal je omgerekend 1,66 EUR per 100 gram. Op de tweede plaats volgt Aldi met een prijs van 1,92 EUR per 100 gram. Online kun je wederom bij de Vitaminestore voordelig je slag slaan, een zakje gojibessen van het merk Reformfoods kost 1,79 EUR per 100 gram (komt 1,49 EUR verzendkosten bij). Ook hier geldt dat indien je de aanbiedingen van de Tuinen in de gaten houdt je zo nu en dan 50% korting krijgt en voor 1,32 EUR per 100 gram gojibessen koopt.

Het loont dus de moeite om goed naar de prijzen te kijken. De prijzen liggen soms ruim een euro bij elkaar vandaan. De prijs van meer luxe Superfood producten als tarwegras liggen een flink stuk hoger. Je kunt je afvragen of het geld dat je ervoor betaalt afweegt tegen de mogelijke gezondheidsvoordelen. Een ieder zal dat voor zichzelf kunnen bepalen.

 

 • Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend, prijzen variëren soms per week. feb.’15
image_print

3 Comments

 1. Bas says:

  Interessant artikel met een goede vergelijking! Bijzonder dat De Tuinen pas bij 50% in lijn is met de anderen. Kennelijk zijn zij erg duur met hun producten!

 2. Prisca says:

  Maar hoe zit het met de afkomst van deze produkten? Biologisch of van vervuilde grond.
  Je kunt je ook de vraag stellen: “waarom is ons eten zo goedkoop?” Ipv : “waarom is biologisch en schoon voedsel zo duur?” Dat laatste is arbeidsintensiever en vaak kleinschalig, daardoor is de opbrengst lager. Daarom liggen de prijzen logischer wijze hoger.
  Je kunt prijsvergelijken, maar neem dan ook dezelfde kwaliteit……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *