Pastinaaksoep met koriander

PastinaaksoepPastinaak is een wortel die behoort tot de zogenaamde “vergeten groentes”. Het is de voorganger van de winterwortel. In de Romeinse tijd vormde pastinaak, samen met brood en meelpap het belangrijkste basisvoedsel.

De aardappel en de winterwortel hebben de pastinaak van zijn troon verdreven hoewel men in Engeland nog wel veel Parsnip (pastinaak) eet. Je kunt pastinaak koken, pureren, stoven, in rauwkost verwerken en er zelfs chipjes van maken. Het is dan ook een erg veelzijdige groente.Zie hier het recept voor puree van Jamie Oliver: http://tinyurl.com/o37x7k9

Pastinaak is niet alleen erg lekker door de aromatische, licht zoete smaak. Het is ook een erg gezonde groente. Pastinaak zit vol met vezels, vitamines A&B en mineralen als kalium, koper en zink. Daarnaast stimuleert pastinaak de werking van de nieren zodat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Kortom gezond, lekker en veelzijdig. Dit recept komt oorspronkelijk uit het Vitamin Magazin maar ik heb het een beetje aangepast naar eigen smaak.

Ingredienten (2-3 pers.)

  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 grote pastinaken, geschild en in kleine blokjes
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • handje vol koriander
  • zout, peper
  • rode, gedroogde peper. (optioneel)

Bereiding

Boter laten smelten in de pan. Vervolgens de gesnipperde ui fruiten in de boter en de knoflook toevoegen. Na 1 minuut voeg je de pastinaak, kerriepoeder en wat gedroogde rode peper toe. Smoor dit geheel een paar minuten in de boter en voeg vervolgens de groentebouillon toe. Breng de soep even kort aan de kook, draai het gas lager en laat het geheel nog even 15 minuten rustig doorkoken. Na zo’n 15 minuten is de pastinaak zacht en kun je de soep met een staafmixer/keukenmachine pureren. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en garneer de soep met wat takjes koriander. Eet smakelijk!

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *