Koningssoep

Nog een paar dagen en dan is het zover, dan is Koningsdag 2015 een feit!

Traditiegetrouw gaat deze dag gepaard met het eten van oranje gebak, veel vette happen en het drinken Koningssoepvan veel drank. Hoewel ik niet van de anti-snoep of drank lobby ben, vind ik het wel leuk om wat gezonde alternatieven te posten. Het onderstaande recept is er één die bij ons thuis al jaren meegaat en ieder jaar in april weer te voorschijn wordt gehaald. Door de frisse, romige smaak is deze soep ook bij  kinderen een favoriet. De oorspronkelijke naam van deze soep: “Koninginnensoep” zullen we voor de gelegenheid maar wijzigen in Koningssoep.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 15 g boter/margarine
  • 1 sjalotje
  • 15 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 100 gram winterpeen
  • 50 gram doperwten
  • 100 ml slagroom
  • versgemalen peper
  • takje peterselie voor garnering

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan. Voeg het fijngesneden sjalotje toe. Fruit het even kort aan en schep wat bloem in de pan. Goed doorroeren en beetje voor beetje de bouillon hierop schenken. Gebruik nu een garder om de klontjes er goed uit te roeren. Vervolgens snijd je de winterpeen in kleine blokjes. Bewaar een paar plakjes om kroontjes van te snijden. Laat de soep even doorkoken (10 minuten). Voeg nu de doperwten toe en de room. Breng op smaak met wat peper. Je kunt de soep bijvoorbeeld in glazen (niet te groot, wel stevig) schenken en versieren met een uit winterwortel gesneden kroontje en garneren met wat peterselie erop strooien.

 

 

Bron oorspronkelijke recept: tijdschrift Margriet, 2001

 

image_print

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *