Killerbody 2.0

De laatste tijd is er veel ophef over de zogeheten fitgirl/fitboy posts op social media zoals instagram.

Aangewakkerd door bekende Nederlanders als Faja Louwerens, Silvie Meis, Arie Boomsma maar ook door de selfies van vrouwen als Daphne Deckers en radio dj’s  worden we allemaal met ons neus op de feiten gedrukt. Vetrollen zijn not done, spiermassa is “the bom”. Om nog maar niet te spreken over al die prachtige fotomodellen die graag selfies de wereld insturen. Iedereen ziet er even mooi uit, dat zouden we ergens natuurlijk allemaal wel willen, liefst met weinig inspanning,  maar is het echt zo belangrijk dat er zoveel aandacht voor uit moet gaan? Het lijkt me van niet en toch doen we (althans veel van ons) er massaal aan mee. Het zal vast gaan om een  hype die over een paar jaar weer over is toch?

Nou is er helemaal niets mis met fitness en gewichtstraining. Sterker nog, voor mensen van boven de vijftig is het zelfs belangrijk om wekelijks aan je spiermassa te werken. Je spiermassa wordt nu eenmaal minder na een bepaalde leeftijd en je verbranding gaat na je vijftigste een stuk omlaag. Krachttraining helpt om osteoperose (botontkalking) tegen te gaan. Sowieso ben ik een groot voorstander van sporten, want met een fit lichaam kun je veel meer aan.

We brengen veel tijd zittend door en ons lichaam is eigenlijk gebouwd om veel te bewegen. Of je nu dagelijks een stuk fietst, wandelt, zwemt dat maakt niet uit zolang je maar iedere dag beweegt. Waar het om gaat is dat je een gezond lichaam hebt en  tot op hoge leeftijd actief kunt blijven. Dat is wat anders dan 6 of 8 packs en enorme biceps nastreven. Dat is alleen maar de verpakking. Een echte killer body is een lichaam dat van binnen optimaal functioneert. Helaas kunnen we (nog) geen selfies maken van onze organen en cellen. Wellicht iets voor de toekomst. Wat is nou een lichaam dat je echt zou moeten willen nastreven?

The Real Killerbody 

  • lichaam dat voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt
  • lichaam dat dagelijks in beweging is
  • lichaam dat weinig ziektes te verwerken krijgt
  • lichaam dat niet teveel overgewicht heeft
  • lichaam dat genoeg energie heeft om de dag te volbrengen
  • lichaam doet ‘s nachts goed uitrust/uit kan rusten;
  • lichaam dat weinig stress heeft (stresshormoon cortisol)
  • lichaam dat hormonaal in balans is;
  • lichaam dat volledig functioneert zoals het bedoeld is (motorisch gezien)

Dat is uiteindelijk waar we allemaal naar zouden moeten streven. Een gezond en energiek lichaam heeft een positief effect op je geest en voorkomt een hele boel welvaartsgerelateerde aandoeningen. Dat je niet teveel overgewicht moet hebben is vooral belangrijk om ziektes te voorkomen. Dat betekent niet dat we een platte buik en kleine billen moeten hebben.

Hoe krijg je een killerbody

Het begint allemaal met de brandstof die je in je lichaam stopt. Eet veel groente en fruit, drink veel water, eet voldoende gezonde koolhydraten en een klein (beperkt) portie dierlijke eiwitten (vis/vlees) iedere dag. Noten, zaden en (glutenvrije) granen horen ook in een gezond eetpatroon. Je zult zien dat je met een gezond eetpatroon al enorm veel gezondheidswinst kunt behalen en je snel fit voelt. Uiteindelijk willen we allemaal gezond oud worden, dat is waar je je peilers op zou moeten richten. Daarnaast is (zoals eerder gezegd) dagelijks bewegen erg belangrijk. Als het kan in de buitenlucht want daar knapt je geest  ook meteen van op. Verder is (voldoende) nachtrust erg belangrijk. Als je lichaam ‘s nachts onvoldoende tijd heeft om te herstellen, doe je eigenlijk al je andere goede werk voor niets. Structureel tekort nachtrust is erg stressvol voor een lichaam. Het spreekt voor zich maar teveel stress is alles behalve bevorderlijk.

Wees matig met alcohol, caffeine en suiker. Een gezond lichaam en roken gaat al helemaal niet samen.

Eigenlijk vrij basic en simpel allemaal en voor vele van ons relatief makkelijk vol te houden. Vraag blijft natuurlijk wel waarom we zo obsessed blijven met de verpakking in plaats van met de inhoud? Het zal vast een fase zijn die weer overgaat.

 

 

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *