Gebakken aardperen


Vanavond een heerlijke ovenschotel gemaakt van een kilootje aardperen die ik nog had liggen. Aardperen behoren tot de zogenaamde vergeten groentes net als pastinaak, koolraap, raapstelen en nog vele andere groentesoorten. Aardperen worden ook wel topinamboer, knolzonnebloemen of jerusalem artisjoks genoemd.

 
Eerlijk gezegd had ik een paar jaar geleden nog nooit van aardperen gehoord. Inmiddels liggen deze knollen een aantal maanden per jaar in het groentenschap van de (grotere) supermarkten en heb ik ze zelf gebakken aardperenregelmatig in huis. De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en is vooral in Frankrijk erg populair.
De smaak is lichtelijk zoet en notig en de knol kan zowel rauw (in salades) als gebakken en gekookt gegeten worden. Gezond is de aardpeer zeker, er zitten veel mineralen in en voor mensen met diabetes heeft het eten van aardperen een gunstige werking op hun bloedsuikerwaardes.
 
Het recept van vandaag komt oorspronkelijk uit het kookboek van Jamie Oliver (Naked Chef). Als je nog nooit aardperen hebt gegeten, dan is dit recept een heerlijke eerste kennismaking met deze knol.
 
Benodigdheden voor 4 personen:
* 1 kg aardperen
* citroensap (halve citroen)
* grote beker creme fraiche (250 ml)
* 2 tenen knoflook
* broodkruim van 2 boterhammen
* 60 gram parmezaanse kaas
* olijfolie
* Tijm
* Peper/zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 C. (heteluchtoven 200 C). Vet de ovenschaal in. Was en schil de aardperen. Snijd de aardperen in reepjes ter grote van dikken patatten. Meng de creme fraiche met de uitgeperste knoflook, citroensap, tijm, zout en peper en helft van de parmezaanse kaas. Meng de aardperen met de saus. Doe de aardperen vervolgens in de ovenschaal. Strooi de broodkruimels over de aardperen samen met het restant van de parmezaanse kaas. Bak de aardperen in zo’n 25 minuten gaar. Lekker met een bloemkool of spruitjes en stukje rood vlees. Eet smakelijk!