Witlof ham- kaas met knolselderij- pastinaak puree

Toen ik een aantal jaar geleden in de VS woonde was ik best wel verbaasd dat witlof daar Belgian endive werd genoemd.  Waarom andijvie,  vroeg ik mezelf af? Dat het door een Belgische botanist “ontdekt” was, dat vermoede had ik nog wel maar verder.

Inmiddels ben ik er achter, jawel, andijvie en witlof zijn namelijk familie van elkaar. Vandaar dat beide een bittere smaak hebben. Beide groeien uit de wortel van de cichorei.  Andijvie wordt alleen gekweekt in daglicht en witlof bij voorkeur op een donker, warme plaats.

Het zelf telen van witlof gaat in meerdere stappen.  Nadat de zaden in mei zijn geplant, groeien eerst wortels onder de grond. Boven de grond groeit het eetbare chichorei blad. Naar het schijnt werden deze wortels in vroegere tijden geroosterd en maakte men hier een soort bitter koffiedrankje van.  In het najaar worden de wortels geoogst en vaak in ijs bewaard. Of ze worden direct ingekuild in de koude grond (koude trek). Bij warme trek worden de wortels direct op een warme, donkere plaats (bijvoorbeeld in een kelder) in potten of emmers teruggeplaatst. Zo’n 4-5 weken later kan er dan vaak al geoogst worden.

Witlof is erg gezond. Niet zo lang geleden hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekt dat witlof ingezet kan worden ter preventie van malaria. De bitterstoffen in witlof zijn namelijk verwant aan het stofje artemisinine, een kostbare stof dat gebruikt wordt als anti-malaria medicijn. Door deze ontdekking kunnen in de toekomst op een veel grotere en goedkopere schaal, anti- malaria medicijnen worden gemaakt.

Verder zit witlof vol met vezels. Het bevat maar heel erg weinig calorieen en is zowel rauw als gebakken of gekookt te eten. Witlof bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium,  fosfor. Ook is witlof rijk aan vitamine A en foliumzuur.

Genoeg over witlof.  Nu over naar het recept van vandaag. Witlof met ham- kaas alleen dan niet met aardappelpuree maar met knolselderij- pastinaak puree met mosterd. Een heerlijke combinatie.

Ingedredienten:

  • 8 stronkjes witlof
  • 1 knolselderij
  • 2 pastinaken
  • biologische ham
  • kaas
  • klontje roomboter
  • 50 ml melk
  • 2 el mosterd
  • zout/peper
  • ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180C.

Controleer de witlof even op bruin blad, verwijder deze indien nodig. Schil de knolselderij en de pastinaak en snijd beide in stukken van een paar centimeters. De knolselderij en pastinaak kook je in een pan met heet water in zo’n 15 minuten gaar. Kook de stronken witlof in een aparte pan met heet water in zo’n 5 minuten gaar. Laat de witlof goed uitlekken verwijder de bittere kern en het topje. De knolserij en pastinaak giet je na 15 minuten af en puree je met toevoeging van een klontje boter, 2 el mosterd, melk, zout en peper tot een gladde puree.

Vervolgens doe je de puree op de bodem van de ingevette ovenschaal. Wikkel om de witlof plakjes ham en kaas en leg ze boven op de puree. Bak de witlof in zo’n 15 minuten af in de oven.

Eet smakelijk!

 

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *