Weerstand verhogen door gezond te eten

Nu de temperatuur buiten langszaam omlaag gaat en de zon zich minder vaak laat zien, neemt het aantal griepgevallen in rap tempo toe. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om te voorkomen dat je geveld wordt door griep.

Zorg allereerst voor voldoende nachtrust (>6 uur slaap per nacht) in een goed geventileerde slaapkamer. Als je rust kan je lichaam zich goed herstellen en zich wapenen tegen allerlei virussen. Het voorkomen van stress is ook belangrijk om je weerstand op pijl te houden. Langdurige stress put je lichaam langzaam uit en  is  funest voor je weerstand. Iedere dag iets (min. 20 minuten) aan lichaamsbeweging doen (liefst in de buitenlucht) is noodzakelijk om fit en gezond de winter door te komen.

Last but not least is het belang van gezonde voeding. Dagelijks een royale portie fruit en groente (liefst 2 stuks fruit en min. 300 gram groente), meerdere keren per week een portie vis en vlees is heel goed voor je weerstand. Neem zo min mogelijk suikerrijke voeding. Als iets weerstand ondermijnend is, is het wel suiker. Het kost je lichaam heel veel energie om suiker te verwerken (gevolg schommelen bloedsuikerspiegels–>vermoeidheid) en dit gaat ten koste van het herstel van je lichaamscellen. Het spreekt wellicht voor zich, maar alcohol (en natuurlijk roken) is ook slecht voor je, ook rode wijn! Een borrelglaasje rode wijn per dag kan nog net, maar meer dan dat is echt niet gezond voor je lichaam.

De volgende vitaminen zijn belangrijk voor het behouden en/of verkrijgen van een goede weerstand:

  • Vitamine A. Vitamine A heeft ook wel als bijnaam anti-infectie vitamine. Vitamine A zorgt samen met Vitamine B namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen. Eet dan ook regelmatig de volgende voeding: lever, vis, zuivel en groente met veel beta- caroteen zoals worteltjes, zoete aardappel, mango, spinazie, pompoen en bieten.
  • Vitamine B 6, b11, b12.  Vitamine b6 is heel erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Deze vitamine houdt de lymfeklieren goed werkend , de lymfeklieren zijn belangrijk voor de aanmaak van infectiebestrijdende witte bloedcellen. Vitamine b6 haal je uit: vis, gevogelte, rijst, banaan, brood. Vitamine b11 ook wel foliumzuur genoemd is belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur zit in groene bladgroente, asperges, broccoli, volkoren producten, zuivel en vlees. Vitamine b12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goed werkend zenuwstelsel. Vitamine b12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis en zuivel. Veganisten moeten dan ook supplementen nemen anders hebben zij snel een tekort van deze vitamine.
  • Vitamine C. Vitamine C heeft een positieve werking op het immuunsysteem. Bovendien heeft vitamine C een antioxidant functie en beschermd het je lichaam tegen vrije radicalen. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen.
  • Vitamine D is ook belangrijk voor je weerstand. Vitamine D heeft een belangrijke functie bij celgroei en celdeling wat weer belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem. Bovendien is vitamine D belangrijk voor het behouden van sterke botten en tanden. Vitamine D zit in haring, zalm, makreel (en diverse vette vissoorten), in vlees en eieren zit ook wat vitamine D maar minder dan in vis. Eet je geen vis/visolie dan is een supplement zeer aan te bevelen.
  • Vitamine E. Vitamine E beschermd je cellen, celwand, bloedbaan en weefsel tegen vrije radicalen en heeft dan ook een antioxidantfunctie. Vitamine E komt voor in halvarine, margarine, zonnebloemolie, brood, graan, groente, noten, zaden.

Belangrijke mineralen

Verder zijn de mineralen zink, selenium, ijzer en koper belangrijk voor het immuunsysteem. Deze mineralen zitten onder meer in noten, bonen, oesters, rood vlees, groene bladgroenten, vette vis en eieren. Vooral veganisten moeten oppassen dat ze niet een tekort van deze mineralen binnenkrijgen.

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *