Wat eet een voedingsadviseur

_DSC0791Van een voedingsadviseur wordt vaak gedacht dat het iemand is die altijd gezond eet. Regelmatig vragen mensen mij of ik wel eens snoep. Ook krijg ik vaak de vraag of ik altijd biologisch eet. Zo nu en dan wordt de inhoud van mijn winkelwagentje in de plaatselijke supermarkt helemaal onder de loep genomen door dorpsgenoten. Dat is vooral vermakelijk als ik inkopen ga doen voor lezingen/workshops op scholen, dan zit mijn winkelwagen vol met blikjes energiedrank, mm’s en chips. Tja, leg dat maar eens uit..

Uitgebreid en afwisselend koken is een van mijn hobby’s en daarmee ook gelijk lekker eten (want waar doe je het anders voor). Verder ben ik niet vies van een goed stukje chocolade (liefst zo puur mogelijk) en is italiaans ijs  iets waar je me voor wakker mag maken.  In het weekend drink ik regelmatig een glaasje wijn en dan komt er natuurlijk ook een hapje op tafel. Ook eet ik best graag een patatje of wat vers gebrande, zoute noten. Dus het is zeker niet alleen komkommer of bleekselderij dat ik naar binnen werk. 

Toch probeer ik wel zoveel mogelijk mate te houden, ik heb aanleg om snel aan te komen en ook nog eens last van bloedsuikerschommelingen. Als ik gezond eet voel ik me nu eenmaal meer energiek en lekkerder in mijn vel zitten. Ik weet natuurlijk als geen ander wat verkeerde voeding met een lichaam doet. Ik sport veel dus voldoende energie is dan ontontbeerlijk, net als een goed herstel na een training.

Mijn weekmenu

Een aantal keer per week begin ik de dag met een groene smoothie. Niet iedere dag, want afwisseling is erg belangrijk. Ik maak de smoothies meestal zo’n 2 keer per week. In de winter ben ik meer van de havermout. Wel ongezoet met wat kaneel en rozijnen. Ook maak ik vaak een grote pot muesli met veel noten en gedroogd fruit er in, dat  eet ik dan met griekse yoghurt.

Vaak werk ik vanuit huis en dan maak ik ‘s middags  een omelet of een salade. Doordeweeks eet ik zo min mogelijk (snelle) koolhydraten. Brood is iets dat ik meestal alleen in het weekend eet . Ik krijg namelijk een enorme energiedip als ik ‘s middags brood heb gegeten. Om toch voldoende jodium (zit normaal in bakkerszout door brood gemengd) binnen te krijgen slik ik daarom dagelijks kelp tabletten.

Als tussendoortje neem ik vaak fruit, handje walnoten, klein stukje (2 blokjes) pure chocolade, blokje kaas of wat cherry tomaatjes of plakjes komkommer met hummus.

‘s Avonds eten wij als gezin meestal samen aan tafel en komt iedere dag voldoende verse groente op tafel gecombineerd met ofwel pasta, of (zoete) aardappeltjes met stukje vlees , rijst, of risotto. Dit laatste zijn de kinderen gek op. Groente stoom ik zoveel mogelijk mbv een inzetstoommand (Ikea) om de vitamines, mineralen en smaak te behouden. Na twintig jaar geen vlees gegeten te hebben eet ik sinds enige tijd  zo nu en dan weer een stukje vlees. Bij voorkeur biologisch want dierenwelzijn vind ik erg belangrijk.  In het weekend maak ik vaak een grote pan soep, een Quiche en soms halen we sushi of Thais. In de zomer maanden gaat de Webber vaak aan en grillen we vlees, vis en groente op de bbq.

Of ik altijd alles biologisch eet?

Nee, ik eet zeker niet alleen maar biologisch. Wel kijk ik regelmatig naar de gifmeter op www.weetwatjeeet.nl en probeer ik aan de hand van testresultaten een afweging te maken. Zo kun je vaak beter kiezen voor appels, peren, aardbeien en tomaten uit eigen land omdat hier vaak minder gif wordt gebruikt. Is de prijs redelijk dan kies ik bij voorkeur wel voor biologische producten maar zeker niet altijd.

Mijn weekmenu is een gevarieerd weekmenu met voldoende gezonde calorieen voor een goede energieverdeling. Vergeleken met de gemiddelde Nederlander eten wij hier in huis waarschijnlijk iets meer groente, fruit, noten en (vette) vis en veel minder uit pakjes en zakjes. Pakjes en zakjes komen er hier echt niet in.  Qua drinken neem ik vaak kruidenthee en water en ‘s morgens een paar cappuccino’s met licht verteerbare geitenmelk. Zo nu en dan is er dan  ruimte voor een zak friet, pizza (liefst zelfgemaakt) en een glas wijn met gemarineerde olijven.

image_print

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *