Wordt het tijd dat de overheid ons een handje helpt?

Brits Medisch tijdschrift “The Lancet” heeft recentelijk een erg mooie grafiek in elkaar gezet waarin duidelijk te zien is hoe het voedselnetwerk rondom producenten, consumenten, de industrie en de overheid in elkaar steekt.

Infogram “the Lancet” met betrekking tot preventie obesitas

The Lancet heeft in de infografiek het individu centraal gesteld omdat het uiteindelijk het individu zelf is dat bepaalt wat hij/zij koopt en eet. Toch zou, door de enorme toename in aanbod ongezonde voeding, de overheid volgens “The Lancet” een sterk preventieve rol kunnen hebben als het gaat om voorkomen obesitas.

Onze voorkeur voor ongezonde voeding ontstaat volgens “the Lancet” in een omgeving waarin deze gewoontes worden aangeleerd, getoond in o.a. media en vervolgens jaar na jaar worden herhaald.*1

De overheid zou veel invloed kunnen hebben op ons gedrag met betrekking tot wat we eten en kopen. Deze invloed zou zij kunnen uitoefenen door  het aan banden leggen van reclame voor ongezonde voeding voor kinderen, aanscherpen regels rondom voedingslabels, belasting op frisdrank, subsidie gezonde voeding, investeren in een infrastructuur voor gezonde voeding en ga zo maar door.

Persoonlijk zou ik het positief vinden als de overheid een tegenbeweging inzet, tegen onze huidige ongezonde maatschappij. Wellicht voor een periode van 5-10 jaar. Consumenten, scholen, producenten kunnen dan weer ‘gereset” worden zodat iedereen weer grotendeels eet wat goed is voor ons lichaam (80-20 regel). Waarom niet? Gisteravond was in het programma van de Keuringsdienst van Waarde te zien hoe we de genen van onze melkkoeien proberen te veranderen zodat er superkoeien ontstaan die geen horens meer hebben, weinig ziek zijn, veel melk geven. Verschrikkelijk toch? Dat heeft niets meer met de natuur te maken.

Hoewel ik niet zwaarmoedig van aard ben zie ik wel aan de cijfers dat het niet erg goed gaat met onze gezondheid. 30% van de Nederlanders zou rondlopen met klachten van het Metabool Syndroom, ook wel insulineresistentiesyndroom of stofwisselingssyndroom genoemd.*2  Klachten van het Metabool Syndroom zijn vaak een voorbode van obesitas, diabetes type 2, aderverkalking en hartinfarcten en hangt nauw samen met onze verkeerde voedingskeuzes.

Het aantal mensen met diabetes type 2 (vroeger nog ouderdomssuiker) neemt naar verwachting de komende jaren alleen maar toe. Wetenschappers verwachten ook dat bijna iedereen over 100 jaar met botontkalking te maken heeft. Wat doen we onszelf allemaal aan met ons eetgedrag? Het is tijd dat de overheid ons een handje helpt, vindt u ook niet!

 

 

  1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)61745-1/abstract

2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Metabool_syndroom

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *