Roomboter of margarine

Vanavond werd in het progamma Broodje Gezond gesproken over wat  gezonder is: roomboter of margarine.
Qua gezondheid kwam margarine als beste naar voren. Hoewel ik zelf al jaren (met mate) roomboter gebruik en niet gek ben op chemische margarine,  is er steeds meer bekend over verzadigd vet uit roomboter en het effect op je cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatzieken.

Zo blijkt uit recente studies dat het verzadigde vet uit room geen ongunstige werking heeft op ons cholesterol. Echter verzadigd vet uit roomdboter heeft dit wel. Dit heeft te maken met het beschermende membraan dat tijdens het karnen van melk tot boter verloren gaat. Door melk te karnen (bewegen van melk) breken namelijk vetmembraantjes ( MFGM: milk fat globule membraan) af. Deze membranen bevatten proteinen en fosfolipides (vetsoort) die ervoor zorgen dat je cholesterol niet snel stijgt. Daarom kun je gerust verzadigde vetten in de vorm van volvette room (creme fraice, slagroom, sour cream) gebruiken, maar geldt voor roomboter dat je het gebruikt zult moeten matigen wil je geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten krijgen. Beter is nog om wat olijfolie op je boterham te smeren en anders zeer spaarzaam met roomboter om te gaan. Als je goed mate kunt houden hoef je niet perse over te gaan op chemische margarine. Verzadigd vet is dus niet als zodanig slecht voor je gezondheid, het gaat puur om roomboter waarbij door het karnen er een nadelig effect voor ons cholesterol ontstaat.

Zie ook de uitzending van Broodje gezond over roomboter:

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *