Linda magazine: wie eet er nog normaal?

Deze week ontstond er weer een gezellige discussie in voedingsland.
Dit keer is de aanleiding het nieuwste thema in het  Magazine “Linda” van Linda de Mol.

Linda magazine met als thema: eten we nog wel normaalIn het magazine Linda magazine wordt deze maand geschreven over het thema: wie eet er nog normaal?

Daarbij worden vraagtekens gezet rondom de huidige “Superfoods”en “gezond eten” trends en lifestyle. Ook worden populaire gezondheidsdeskundige als Ralf Moorman en Amber Albarda enigszins voor joker gezet met een foto in een groentejas. De redactie van het magazine, met Linda de Mol als aanvoerster, voert in deze uitgave een soort van rebellie tegen de huidige bewegingen in voedingsland.

Persoonlijk ben ik altijd een voorstander van wat tegengas (wat rebellie). Het levert soms weer verfrissende nieuwe inzichten en discussies op. Het is natuurlijk ook een slimme manier om het magazine weer wat in de spotlights te zetten want discussies leveren een hoop free publicity op wat weer goed is voor de verkoop.

Wat bij mij wel vrij snel als vragen bovenkwamen waren of het thema hoofdzakelijk verkooptechnisch is gekozen of dat er misschien eigen persoonlijke frustratie in zit van Linda de Mol zelf? Is zij de strijd tegen de overtollige kilo’s zat? Wil zij niet meer teveel na hoeven denken over eten? Wordt ze moe van alle hypes omdat het haar niet lukt om hier haar vruchten van te plukken (lees: af te vallen)? Is er een generatiekloof of midlifecrisis aan het ontstaan dus de groep twintigers/dertigers v.s 50 + waarbij vooral de eerste groep erg open staat voor verandering?

Het zou zo maar eens kunnen want op social media staan natuurlijk duizenden foto’s van jonge, slanke poppetjes die van een groene smoothie lurken met hashtags erbij als #cleaneating #superfoods #skinnyisthenewstrong. De “gezonde” supermarkten en eetcafés in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht schieten als paddenstoelen uit de grond en worden voor het overgrote deel door twintigers en dertigers bezocht.

Aangezien het thema aansluit bij onderwerpen die ik momenteel beschrijf in mijn nieuwe e-book (komt begin april uit ;)) vind ik het toch interessant om inhoudelijk op het thema in te gaan.

Wat is nu normaal eten Linda?

Op de vraag “eten we nog normaal” komt vanzelfsprekend de tegenvraag “wat is normaal”? Hebben we het dan over de aardappel, vlees, groente maaltijden uit de jaren ’70? Hebben we het over iedere zondag kip, patat en appelmoes eten tijdens Studio Sport? Lastige vraag waar eigenlijk geen antwoord op te geven is.

De wereld is dankzij zaken als globalisering, immigratie en Social Media in sneltreinvaart aan veranderingen onderhevig. Het zijn grote golfbewegingen die niet meer te stoppen zijn. Dat heeft invloed op ons hele leven: de manier waarop we ons kleden, hoe we ons huis inrichten, welke sporten we uitoefenen, hobby’s die we hebben maar ook wat we eten.

Wat we eten zal door deze golfbewegingen continue aan verandering onderhevig blijven. Onze eetcultuur zal mijn inziens nooit meer zo lang (grotendeels) hetzelfde blijven als in de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Het zal veel meer een dynamisch onderdeel van ons leven blijven waarbij de ene mens meer experimenteert dan de ander. Of de voorspelde trend van insecten eten daadwerkelijk een succes gaat worden valt vooraf niet te zeggen maar er zullen na  Superfoods nog zeer veel nieuwe producten komen.

In een tijd waarin vooral de levensmiddelenindustrie volop experimenteert met “gewone” producten als melk, brood maar ook fruit en groente zul je wel kritisch moeten blijven naar waar de grens ligt. Dat zijn eigenlijk meer de zorgen en vragen die we zouden moeten hebben. Mijn inziens niet zozeer de trends rondom Superfoods of smoothies.

De ene mens eet vegetarisch, de ander Paleo weer een ander ontbijt iedere ochtend met een Smoothie vol met superfoods of eet een boterham. So be it! Zolang we maar weten wat we eten en ons niet laten misleiden door fabrikanten. Dat is wat mij betreft “normaal” eten: weten wat je eet en zo onbewerkt mogelijk Linda de Mol.

 

 

 

image_print

1 Comment

 1. Elisah says:

  Ik denk dat je gelijk heb.
  De een voelt zich goed bij een smoothie en de ander meer bij een boterham.
  Ieder lichaam is anders.
  Ik vind het wel belangrijk dat ik nog een beetje geniet van hetgeen ik eet
  en iedereen heeft daarin een andere smaak.
  Zolang er maar niet teveel toevoegingen in zitten en je wel voldoende vitaminen e.d.
  binnen krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *