Jodiumtekort een wereldwijd probleem

Een tijd geleden heb ik al eens een blog gewijd aan het al dan niet eten van brood en wat daar de consequenties van zouden kunnen zijn. Hierbij ging en gaat het me niet persé om brood als voedingsmiddel,  het is namelijk vooral een vezelrijk vulmiddel dat vooral goed is voor je stoelgang.
Waar het me wel om gaat, is het gejodeerd zout, dat niet zonder reden al jaren aan ons brood wordt toegevoegd. Nederland heeft namelijk jaren te maken gehad met een jodiumtekort onder de bevolking en jodium toevoegen aan bakkerszout was een makkelijke en goedkope oplossing voor dit probleem.
In de tijd dat bakkerszout gejodeerd werd(1942, Tweede Wereldoorlog), haalden Nederlanders nog niet massaal de neus op voor brood (iedereen was vooral erg blij als er iets te eten was) en was er een grote noodzaak voor reduceren van jodiumtekorten.
Wat dat aangaat, leven we nu in een compleet andere tijd, een tijd van overvloed waarin de (voedings)mode bepaalt wat we eten: ” Brood is niet hip, brood is niet gezond, brood maakt dik, brood dat eet je toch niet.” Persoonlijk hou ik erg van een vers gebakken broodje (en ook van salades, soepen en nepgraan), maar veel van mijn medefoodies zijn nu eenmaal van de anti-broodlobby of verkopen tegenwoordig uit commercieel oogpunt  zelfs hun eigen “gezonde’ brood. Dus dan komen we weer bij het onderwerp jodium uit. Eet je geen brood, dan zul je toch echt een plan moeten hebben om voldoende jodium binnen te krijgen. Net zoals wanneer je geen vlees en vis meer eet, ook dan zul je moeten nadenken over vervangende bronnen van vitamine b12, ijzer en eiwitten. Je kunt niet zomaar iets weglaten en niet nadenken over de consequenties. Is iedereen hier even zorgvuldig en consequent in kun je je afvragen?
Aanbeveling Voedingscentrum
Ons Voedingscentrum wil graag dat we 6 boterhammen per dag eten. Door het eten van 6 boterhammen per dag krijg je namelijk 145 mcg jodium binnen. Dat betekent dat je dus met brood moet ontbijten en lunchen, want anders kom je niet snel aan de 6 boterhammen. Twee broodmaaltijden per dag vind ik zelf erg achterhaald en onnodig. Tegenwoordig is er zoveel meer variatie te bedenken en eten veel mensen salades, soepen en andere gerechten in plaats van het standaard boterhammetje kaas. Zolang je brood vervangt door een maaltijd met veel groente, pseudogranen en een eiwitbron krijg je waarschijnlijk meer vitamines en mineralen binnen dan door het eten van een boterham met kaas. Helaas ontbreekt in de soepen en maaltijdsalades wel vaak de benodigde hoeveelheid jodium. 


Jodiumtekort wereldwijd

Het valt mij op dat veel populaire schrijvers en bloggers niet veel verder kijken dan onze landsgrenzen als het gaat om voeding en gezondheid. Er wordt vaak heel populistisch geblogd en gepretendeerd dat we via veel andere voeding (dan brood) genoegd jodium binnenkrijgen. Ik vraag mij echt af of we we zo bewust over jodium en mogelijke jodiumtekorten nadenken.
Er zijn wereldwijd heel veel mensen die rondlopen met schildklierproblemen, volgens de WHO wel zo’n 2 miljard mensen. Vooral vrouwen lijken vaker (5 x meer) problemen met de schildklier te hebben. Schommelende hormoonhuishoudingen, zwangerschappen, het geven van borstvoeding zijn allemaal factoren die het vrouwenlichaam uit kunnen putten. Veel vrouwen hebben klachten die gerelateerd zijn aan een te traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd. 
Klachten als: loomheid, kouwelijkheid, spierzwakte, vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen, gewichtstoename ,blauwe plekken en haaruitval, ontstaan niet van de een op andere dag maar bouwen zich in een langere periode op.  Ook kan de schildklier opzetten door een jodiumtekort, dit wordt Struma of krop genoemd. Voor het aanmaken van schildklierhormonen heeft je schildklier jodium nodig en deze hormonen zijn op hun beurt weer belangrijk voor onder andere de groei en stofwisseling.  Jodium is dus essentieel. 
Waar de bakkers in Nederland al jaren met gejodeerd (bakkers)zout werken, is dit in Belgie pas vanaf 2009 verplicht geworden voor bakkers. Dit omdat de Belgische bevolking kampt met een mild jodiumtekort.*1
In Duitsland, waar het jarenlang goed gesteld was met jodiuminname onder de bevolking, lijkt de laatste jaren ook weer in een toename in jodiumtekort te zijn. Vooral bij jonge kinderen.*2
Het is wat mij betreft iets dat we zeker serieus moeten nemen, zeker omdat je langzaamaan een toename ziet van schildklierpatienten.
Hoeveel jodium hebben we nodig
Volwassenen hebben zo’n 150 mcg jodium per dag nodig. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zelfs iets meer, namelijk 220 en 290 mcg. Om 150 mcg binnen te krijgen moet je dagelijks een van de volgende hoeveelheden eten.
  • 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
  • 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
  • 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
  • 8 gekookte eieren
  • 1 kilo kaas
  • 14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
  • 5 kilo runderlappen

Aangezien vis vol zit met kwik en andere vervuilende stoffen is het niet aan te raden om dagelijks vis te eten, 2 keer per week is de aanbeveling van het Voedingscentrum.

Geen brood dan vis en algen

Eet je geen brood, gebruik dan een product waar jodium aan toegevoegd is of waar het van nature in voorkomt. De dagen dat je vis eet hoef je niets te gebruiken maar de overige dagen is het essentieel.

Je kunt bijvoorbeeld vloeibare jodium kopen en dagelijks een druppel in je eten doen. Zorg dat je gejodeerd zout in de keuken hebt staan (en gebruikt :)) Ook kun je ervoor kiezen dagelijks een kelptablet te slikken (150 Iu Iodine/Jodium). Kelp is een zeewier en is rijk aan jodium en andere belangrijke mineralen. Algenpoeders zoals Chlorella en Spirulina bevatten ook jodium, je kunt hiervan een theelepel door een groene smoothie doen. Lees goed de verpakking over de juiste dosering. Ook zijn er algencapsules verkrijgbaar waar van nature jodium in zit.

In de toekomst zullen we steeds meer voeding op basis van algen kunnen kopen, fabrikanten zijn hier al volop mee aan het experimenteren. Tot die tijd zul je als consument dus wel een eigen plan moeten hebben als je stopt met het eten van brood. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, het eten van veel groente en fruit voor de vezels en het slikken van 1 kelptablet per dag kan al voldoende zijn.

*1 http://health.belgium.be/eportal/Myhealth/Food/FoodandHealthPlan2/SALT/Menu/Iodizedsalt/17330533?ie2Term=Hoge%20Gezondheidsraad?&fodnlang=nl#.VtVlfpzhDIU
*2 http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/jodmangel-kinder-unterversorgt-in-deutschland-a-893546.html
image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *