Is magnetron popcorn giftig?

popcornHet is zo makkelijk. Heb je trek in een snack dat pak je gewoon even zo’n zak magnetron popcorn uit je keukenkast. Legt het in de magnetron en binnen no time ruikt je huis heerlijk en heb jij een bak verse popcorn voor je staan. Helaas blijkt het eten van magnetron popcorn niet zo onschuldig te zijn als je misschien dacht.

De binnenkant van de zak blijkt gecoat te zijn met een chemische stof genaamd perfluorooctanoic (PFOA). Als deze chemische stof verhit wordt dan wordt het gelinkt aan kanker, onvruchtbaarheid, cholestrol problemen en andere ziektes bij laboratorium dieren. Bij mensen is er nog geen lange termijn studie gedaan naar de effecten maar men weet wel dat de stof bij mensen erg lang in het lichaam blijft. De effecten van de stof worden nog volop onderzocht door o.a. de EPA (US Environmental Protection Agency)

www.epa.gov.

PFOA zit niet alleen in magnetron popcorn zakken, het wordt ook regelmatig teruggevonden in anti-aanbakpannen (keramische pannen zijn aan te bevelen), industriële producten en zelfs in ademende all weather sportkleding.  Echter, vooral bij verhitting zouden de problemen ontstaan.

Genoeg reden om gewoon weer lekker zelf je popcorn te maken in een pan met wat cocosolie en op smaak maken met wat keltisch zout. Dan weet je zeker dat je geen chemische stoffen binnen krijgt.

image_print

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *