Is Goodie Good stuff echt goed?

Good---FrontAltijd weer leuk als er nieuwe producten op de markt komen die claimen gezond te zijn. Allereerst is het al bijzonder dat snoep, dat op zichzelf nooit gezond is, Goody Good Stuff wordt genoemd. Kijkend naar de ingrediënten dan valt op dat er veel gebruik is gemaakt van E-nummers met een natuurlijke basis. Zo is het glansmiddel carnaubawas (E 903) puur natuur. Voor de beeldvorming hebben ze de (natuurlijke) E nummers zelf er maar niet bij gezet want dat schrikt de consument natuurlijk af! 

Helaas zit er in deze zogenaamde gezonde snoepjes veel glucosestroop. Glucosestroop is een zoetmiddel gemaakt van zetmeel (tarwe of aardappel in EU). Het bestaat uit een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Het wordt vrijwel direct in je bloed opgenomen en geeft meteen een dosis energie. Dit betekent dat je bloedsuiker gestegen is en je alvleesklier dus heel hard moet werken om je bloedsuiker weer in balans te krijgen. Hierdoor zal de alvleesklier veel insuline aanmaken en zakt het je bloedspiegel naar een niveau die vaak lager is dan voordat je ging eten. Je krijgt dan de welbekende dip. Wordt je alvleesklier te vaak belast dan raakt hij overbelast en loop je een verhoogd risico op diabetes type 2.

Conclusie: het is zeker geen good stuff, wel ietsjes minder slecht dan snoep met kunstmatige E-nummers maar blijf matig met glucosestroop en andere suikers.

image_print

3 Comments

 1. Linda says:

  Hoe verhoudt glucosestroop zich dan tot geraffineerde suiker? Is het dan nog wel een gezonder alternatief, of valt dit eigenlijk behoorlijk tegen?

  • foodsmart says:

   Hoi Linda,
   Glucosestroop is zeker geen gezonder alternatief. Glucose is een enkelvoudige suiker dat makkelijk opneembaar is in je bloed en daarom direct energie geeft. Daarnaast wordt glucose afgevoerd naar je hersenen en wordt er een stofje genaamd peptine aangemaakt wat een verzadigingsgevoel veroorzaakt. Dit lijken dus voordelen ten opzichte van sucrose (tafelsuiker) want sucrose wordt voor groot deel door lever verwerkt, geeft minder energie en lijdt vaak tot urinezuur, toename vetopslag en verhoging cholestrol.
   Alleen veroorzaakt glucosestroop wel een behoorlijke stijging van je bloedsuikerspiegel waardoor je alvleesklier heel hard moet werken om de boel weer in balans te krijgen. Vervolgens wordt er zoveel insuline aangemaakt dat je bloedsuiker daarna drastig daalt en je na de dosis energie een behoorlijke dip krijgt. Als je alvleesklier te vaak dit soort pieken moet doorstaan dan kan hij overbelast raken en heb je meer kans op diabetes type 2.

 2. Elisah says:

  Deze snoepjes zijn een echte hype heb ik gemerkt.
  Je ziet ze overal voorbij koment op Social Media en blogs.
  Maar mensen trappen blijkbaar snel in marketing trucs.
  Ik moet bekennen dat ik er ook mee in mijn handen heb gestaan,
  maar het leek toch te mooi om waar te zijn. Snoep is snoep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *