Bestaat gluten sensiviteit?

Zo’n 5 jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van Gluten gehoord. Laat staan dat er volop glutenvrije producten te koop waren in de winkel.

Toch zijn er altijd al mensen geweest die Gluten slecht of helemaal niet verdragen. Verdraagt je lichaam Glutenhelemaal geen gluten dan spreekt men van de ziekte coeliakie (uitspraak: seu-lia-kie). Ook kan er sprake zijn van een tarwe-allergie. Mensen met tarwe-allergie reageren astmatisch op tarwe en gluten en hebben vaak last van chronische verkoudheid.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam anti-stoffen maakt tegen zijn eigen weefsel. Vaak komt coeliakie voor in combinatie met andere auto-immuunziektes als diabetes 1 en schildklierafwijkingen. Ook wordt er vaak bij mensen met coeliakie een lactose-intolerantie geconstateerd. Mensen met het syndroom van Down, Turner of Williams blijken ook  vaker te maken te hebben met coeliakie. (Bron: www.glutenvrij.nl)

Wat zijn Gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen als rogge, tarwe, gerst, spelt, kamut. Veel producten worden van granen gemaakt, denk aan cake, koek, taart, pasta en crackers.

Voor mensen met coeliakia is het een gegeven dat zij geen gluten mogen eten.  Dit geldt echter maar voor een relatief kleine groep mensen. Zo’n 1% van de bevolking heeft daadwerkelijk coeliakie.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die zeggen dat hun lichaam gluten slecht verdraagt. Zij zouden last hebben van zogeheten Gluten sensitiviteit.

Wat is Gluten sensitiviteit?

Gluten sensitiviteit is een aandoening dat door de wetenschappers (nog) niet is aangetoond.  In de VS wordt het Non-celiac gluten sensitivity (NGCS) genoemd omdat veel mensen niet volledig, maar slechts deels, intolerant zouden zijn voor gluten (i.t.t. mensen met Coeliakie). Bewezen of niet, steeds meer mensen hebben het gevoel lichamelijke klachten te krijgen van gluten.

Er is een hele reeks aan klachten die te maken zouden hebben met gluten sensitiviteit.  Denk bijvoorbeeld aan klachten in de maag- en darmstreek: buikpijn,  diarree, krampen, winderigheid, obstipatie. Ook klachten als eczeem, vermoeidheid, hoofdpijn, spierkrampen en gewrichtspijnen worden in relatie gebracht met gluten overgevoeligheid.

Wetenschappers hebben inmiddels wel aangetoond dat mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) veel baat hebben bij een Glutenvrij dieet. Mensen met PDS hebben last van klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree of verstopping (zie www.mlds.nl).

Fodmaps

Toch zouden klachten in maag- en darmkanaal wel eens door iets anders kunnen komen dan Gluten. Gefermenteerde, korte keten koolhydraten (FODmaps genoemd) zouden volgens onderzoekers wel eens de oorzaak kunnen zijn van veel klachten. Fodmaps zijn een soort koolhydraat moleculen die voorkomen in voeding als tarwe, gerst, rogge, rijst, appels, kool en bonen, uien, knoflook, lactose in melk. Wil je een complete lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODmap moleculen, klik dan op deze link: Fodmap lijst.

Deze FODmap moleculen zouden slecht of helemaal niet opgenomen worden in de dunne darm. Vervolgens komen ze in de dikke darm terecht waar ze gaan fermenteren door de hoeveelheid darmbacteriën die hier aanwezig zijn. Deze fermentatie zou klachten veroorzaken als krampen, gassen, diarree en een opgeblazen gevoel. Het tijdelijk uit je dieet elimineren van  FODmap producten zou een oplossing kunnen zijn. Je kunt dan na een aantal maanden de producten langzaam, een voor een, herintroduceren. Ui bijvoorbeeld, veroorzaakt veel klachten, dit zou je echt een paar maanden niet moeten eten. Net als granen vanwege de fructanen en zuivel vanwege de lactose.

Andere gluten gerelateerde klachten

Naast maag- en darmproblemen zijn er nog een heel scala aan gluten gerelateerde klachten.  Denk bijvoorbeeld aan depressies en paniekaanvallen, ADHD, wazig gevoel in hoofd, auto immuunziektes als reuma, schildklieraandoeningen, lage weerstand, migraine, onverklaarbaar gewichtsverlies, gebitsproblemen, hormoonbalans problemen, huidaandoeningen zoals eczeem, slaperigheid maar ook gewrichtspijnen.

Conclusie

Er is nog onvoldoende bewijs dat gluten in relatie staan met deze klachten. Toch zijn er inmiddels genoeg mensen die zeggen dat ze baat hebben bij glutenvrij eten. De toekomst zal uitwijzen of het daadwerkelijk de gluten zijn die klachten en ziektes veroorzaken of misschien wel een ander stofje in granen of koolhydraten. Misschien dat een FODmap dieet bij veel mensen verlichting geeft. Weerstand begint in de darmen en wanneer je je darmen niet teveel prikkelt met bepaalde voeding zal je weerstand toenemen. Heb je klachten probeer een tijdje glutenvrij te volgen. Blijven je klachten bestaan, kijk dan eens of een FODmap dieet verlichting geeft. Probeer wel altijd voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnen te krijgen. Elimineren betekent ook vervangen met iets waar je wel goed op reageert.

 

 

 

 

 

 

 

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *