Gezonde, gluten vrije Valentijns cake

Deze heerlijke vruchtencake op basis van amandelmeel is
eenvoudig zuivelvrij tevalentijnsdag cake maken door de chocoladeharten weg
te laten. Dan heb je een lactose vrije en glutenvrije cake. Speciaal voor Valentijnsdag is de cake in hartvorm gebakken en versierd met chocoladeharten.  De cake is in een afgesloten trommel tot een week houdbaar en is ook prima in te vriezen.

Ingrediënten

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 appel geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gram gedroogd fruit zoals: cranberry’s, abrikoos, rozijnen, pruimen of vijgen in stukjes gesneden
  • 4 eieren
  • 50 gram walnoten
  • 1 el kaneel
  • snuf zout
  • 1/2 tl zuiveringszout
  • 1 el honing
  • 50-75 ml water
  • 75 gram pure chocolade
  • 25 gram kokosrasp
  • boter of olie om bakvorm in te vetten.
  • (hartvormig) bakblik
  • uitsteek hartje
  • velletje bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 C (heteluchtoven 160C). Vermeng het amandelmeel samen met de stukjes fruit, kaneel, zout, walnoten & zuiveringszout in een kom. Klopt vervolgens in een tweede kom de eieren los en doe hier de eetlepel honing bij. Vermeng de opgeklopte eieren met de mix uit de andere kom. Mix het geheel even door elkaar en voeg 50-75 ml water toe totdat het een goed smeuïg geheel wordt. Vet vervolgens je ovenschaal in en bedek de bodem met cranberry’s (voor de Valentijnsdag versie). Schenk voorzichtig je cakemix in je ovenschaal. De cake wordt in zo’n 30-35 minuten afgebakken. Prik na 30 minuten even met een saté prikker in de cake om te controleren of de binnenkant gaar is.

Voor de Valentijnsdag versie met chocoladeharten

Wanneer de cake afgebakken is laat je hem even afkoelen op een rooster. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Leg een stuk bakpapier op een plaat en leg hier vervolgens het hartvormige uitsteekvormpje op. Met een eetlepel schenk je voorzichtig wat chocolade in de uitsteek vormpjes. Laat de chocolade harten stollen op een koele plaats. Wanneer de cake afgekoeld is, steek je voorzichtig met het (schoongemaakte) uitsteekvormpje een aantal hartjes uit de cake (0,5 cm diep). Wanneer de chocolade hartjes gestold zijn leg je ze voorzichtig op de plaats waar je met de hartvormige uitsteek vorm hartjes uit de cake gehaald heb. Bestrooi het geheel met kokosrasp en klaar is je Valentijnscake.

 

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *