De kracht van gezonde voeding

Topsporters weten het als geen ander, goede voeding is een zeer belangrijke factor als het gaat om het leveren van goede prestaties.

Ook als je geen topsporter bent dan kun je veel profijt hebben van de kennis uit de sportwereld. Wil je bijvoorbeeld spierpijn na afloop van Female running athlete. Woman trail runner sprinting for successje rondje hardlopen of na afloop van een fitnesstraining zoveel mogelijk voorkomen dan doe je er goed aan om binnen 30 minuten (na afloop van je training) een eiwitrijke maaltijd, shake of kom yoghurt te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren, die door de training beschadigd raken zich weer snel herstellen. Aminozuren in eiwitten zorgen namelijk voor spierherstel/ spieropbouw.

Heb je de dag voordat je gaat sporten heel slecht of misschien heel weinig gegeten dan zul je dit direct merken aan je prestaties. Het regelmatig drinken van (veel) alcohol kan een groot negatief effect hebben op je lichaam en is in combinatie met sporten zelfs gevaarlijk.

Misschien ben je een dag na een feestje (met teveel alcohol) wel eens gaan sporten. Zelfs als je geen last hebt van een kater dan kun je nog dagen merken dan je conditie verminderd is en je kracht is afgenomen. Uitdroging is ook iets wat gevaarlijk is ten aanzien van sporten na het drinken van veel alcohol. Ook zul je sneller last hebben van spierpijn. Je lever is immers druk bezig met de afbraak van alcohol en heeft even geen tijd om melkzuur af te breken waardoor je dus spierpijn krijgt. Wil je precies weten waarom alcohol en sporten niet goed samengaan kijk dan eens naar deze lijst: Alcohol en sport

Voor optimale prestaties zorg je ervoor dat je de dag/avond voordat je gaat sporten een uitgebalanceerde maaltijd neemt van bijvoorbeeld volkoren rijst met groente en kip of volkoren pasta met groente en kip/vis. Een paar uur voor je training neem je nog een lichte, koolhydraat rijke maaltijd en kort ervoor eventueel nog een banaan.  Je zult voldoende energie hebben om lekker te kunnen sporten. Whey proteïne shakes kunnen een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon, zeker als je 3 keer of vaker per week sport en je spieren net even iets extra’s nodig hebben.

 

 

image_print

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *