De juiste voeding bij angstoornissen

Veel mensen hebben last van een of meerdere angststoornissen. Een van de kenmerken van een angststoornis is het hebben van een overdreven angst (fobie) voor/over alledaagse gebeurtenissen, zaken waarover de meeste mensen zich geen zorgen maken of angst voor hebben. In de VS zou maar liefst 18% van de volwassenen hier mee te maken hebben. In Nederland lag dat percentage in 2011 op 6% (bron: Nationaal Kompas). De overheid gaat er echter wel vanuit dat er sprake is van onderregistratie: artsen zouden de symptonen niet altijd herkennen en mensen weten in sommige gevallen zelf niet dat ze een angststoornis of fobie hebben. In veel gevallen zouden angststoornissen samen gaan met depressies.

Artsen schrijven vaak medicijnen voor als er sprake is van een angststoornis. Toch is dit volgens het Amerikaanse National Institute of Mental Health lang niet altijd nodig. Een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging, weinig stress, eventueel yoga of meditatie en een uitgebalanceerd dieet kan veel verbetering opleveren voor mensen met een angststoornis. Het eten van gezonde voeding is een belangrijke eerste stap.

Welke voeding kan helpen bij het onderdrukken van angsten

  • Voeding met een lage glykemische waarde. Het gaat hier om voeding waar relatief weinig suiker (ook van nature) in zit, waardoor je bloedsuiker (meer) stabiel blijft. Met een stabiel bloedsuikergehalte voel je je veel rustiger dan wanneer je sterke pieken en dalen ervaart. Zie ook website voedingscentrum voor GI.
  • Probiotica uit zuurkool, kefir en augurken of een potje. Recent onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse Psychiatry journal, heeft aangetoond dat probiotica een positieve werking hebben bij het onderdrukken/tegengaan van symptonen. Een groot percentage (95%) van de serotonine receptoren  bevinden zich aan de binnenkant van ons darmkanaal. Serotine is een stof (neurotransmitter) die invloed heeft op je stemming, emotie, slaap etc. Het is dan ook heel belangrijk dat je darmen goed functioneren. Functioneren je darmen niet goed dan hebben je hersenen hier vaak last van.
  • Magnesium heeft een kalmerende werking. Magnesium kun je in de vorm van tabletten (kies wel voor citraat) gebruiken. In voeding komt magnesium veel voor in groene groente, noten, zaden en granen.
  • Het mineraal zink heeft een bewezen kalmerende werking bij mensen met angststoornissen. Zink komt voor in lever, eidooiers, oesters, haring en sardientjes, paddenstoelen en pompoenpitten.
  • Omega 3 helpt angstaanvallen te reduceren. In 2011 is er een onderzoek geweest onder studenten en werd voor het eerst aangetoond dat omega een positieve werking heeft bij angststoornissen. Omega 3 vind je in vette vis, lijnzaad, plantaardige olieen, en in kleine hoeveeheden in vlees en bladgroente.
  • Voeding rijk aan b-vitamines zoals avocado, amandelen, spinazie, boerenkool
  • Voeding dat rijk is aan antioxidanten: fruit, bessen, noten, groenten en bonen
  • Vermijd koffie, alcohol en voeding met veel verzadigd vet, zout en suiker. Eet veel groente, fruit, vis, mager vlees, zaden en noten. Je zult je ongetwijfeld snel al wat beter gaan voelen. Het Pegan dieet is wat dat betreft een prima dieet voor mensen met angststoornissen. kijk voor recepten op www.misspegan.nl

Kortom je kunt veel doen om je symptonen binnen de perken te houden. Eet gezond, zorg dat je veel in de buitenlucht komt, slaap voldoende en vermijd stress.

 

image_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *